* Gefällt Dir diese Homepage oder meinst Du es besser zu können? Erstelle deine eigene kostenlose Homepage jetzt! *Príma díjat érő színpadi rocktörténetek

Vizeli Csaba ötletének, kitartásának köszönhető a komáromi Magyarock Dalszínház létrejötte, amely több mint tíz éve töretlenül állja a sarat. Előadásaival, zenekari formációjával valamennyi városi rendezvényen megörvendezteti a közönséget. Munkájukat nemrég Megyei Príma Díjjal ismerték el.

Számos kitűntetés, városi díj fémjelzi munkájukat, elismertségük egyik koronája a Megyei Príma Díj. A komáromi Magyarock Dalszínháznak eddig tizenhat nagyszínpadi bemutatója volt, köztük öt ősbemutató, négy saját musical. Hat lemez és több mint 200 előadás az első tíz év termése.

Még 2001-ben ismerkedtem Koltay Gábor rendezővel, és rajta keresztül öccsével Gergővel, a Kormorán együttes vezetőjével. Beszélgetéseink során került szóba egyik kedvencem, a zenekar által írt A költő visszatér című rockopera, mely beindította a fantáziámat. Tíz éven keresztül táncoltam a helyi Garabonciás Néptánccsoportban, amelynek tagjaként rendszeresen részt vettem a helyi március 15-i ünnepségeken. A rockopera dalait felhasználva egy újfajta ünnepi műsorban gondolkodtam, amelyben az ének és a tánc szerves részt alkot. Megkerestem ismerőseimet, illetve korábban általam nem ismert komáromi énekeseket, s szövetséget kötve velük hoztuk létre 2002-ben a Magyarock Dalszínházat – magyarázza Csaba, aki korábban a már említett Koltay Gábor mellett töltve nyarait rendezőasszisztensként is tevékenykedett. Az egykori ünnepi műsor sikere kiáltott a folytatásért, így a bíztatások és elismerő szavak hatására a szövetség szakadatlan kiállta a próbát. Zenekedvelő társaságról lévén szó, a magyar zenés színjátszás – irodalmi alapokon nyugvó – legkíválóbb műveit igyekeztek színpadra állítani. Számomra egy óriási élmény, hogy ez a hobbicsoportból induló társulat az elmúlt tíz év során eljutott odái, hogy már nem csak újabb és újabb darabokat mutat be, hanem már saját maga is létrehoz új magyar musicaleket színházi alkotóműhelyként. Természetesen, a szakmai fejlődés megkívánja a munka robotját, s ennek következtében van aki a nagyobb kihívásokat már nem tudja vállalni, de igazán büszkévé az tesz, hogy egy igazi egymásért tenni tudó baráti közösség alakult ki az évek során, amelynek állandó a magja – magyarázta az azóta egyesületi berkekben működő társaság elnöke, megalapítója. Az elmúlt tíz évben a siker sokféle oldala megmutatta magát, Csabáék véleménye szerint, mégis az a legnagyobb eredmény, hogy a sok nehézség ellenére együtt tudnak maradni. Nem kisebb büszkeség az sem, hogy idén novemberben saját darabjukkal, A púpos című musicallel mutatkozhatnak be a budapesti RaM Colosseum színpadán.

Közéleti elismeréseink közül kiemelkedik a Komárom Város Pro Urbe díje, melyet 2008-ban kaptunk meg, erre nagyon büszkék vagyunk, hiszen ezer szállal kötődünk Komáromhoz. De ugyanígy sikernek tartom azt, hogy minden egyes új bemutatóval újabb és újabb célokat tűztünk ki magunk elé, és hogy olyan művészgárdával volt és van szerencsénk együtt dolgozni, akikre példaképként tekinthet minden fiatal – mondta Csaba, aki még jó pár nagy sikerű művel szeretne előrukkolni.

Nagy álmunk, ami reméljük mihamarabb összejön, hogy egy új bemutatónkat élő zenekari kísérettel tudjuk játszani. Ez véleményem szerint zenés színházi igazi csúcsa.

 

A dalszínház álma egy önálló műszaki háttér, ami segítené az előadásokat

A PRÍMA DÍJ kapcsán Vizeli Csaba kiemelte: már az, hogy a jelöltek között lehettek, óriási dolog volt számukra.

A Jelölés és maga a díj tízéves munkásságunk egyik csúcsa, hatalmas elismerés számunkra, amely kötelez minket arra, hogy megduplázott erővel folytassuk utunkat, és még színvonalasabb munkára törekedjünk. Hatalmas élmény együtt dolgozni neves vendégművészekkel, akik profi hozzáállásukkal rengeteget segítenek nekünk. Állandó vendégeinken kívül természetesen folyamatosan szeretnénk bővíteni a kört, s vannak „kívánságaink” is, amelyek reméljük teljesülnek. De hogy nevet is említsek, Sasvári Sándorral évek óta tervezzük a közös munkát. A dalszínház álma, hogy egy állandó műszaki csapat is fel tudjon állni melletük, hiszen a nagyszabású darabok alkalmával rendkívül nagy díszleteket, jelmeztárat, hangosító és világító berendezéseket mozgatnak meg.

Csaba kívánalmai közt leginkább mégis a társaság összetartása szerepel. Mint mondta, azt szeretné, hogy közösen menjenek tovább ezen az úton.

Forrás: 24 óra - Hajnal Dóra


Laklóth főszereplésével taroltak a Magyarock

Július második hétvégéjén mutatta be az idén fenállásának tizedik jubileumát ünneplő, Pro Urbe-díjas Magyarock Dalszínház társulata a A púpos című új magyar musicalt. Lagardére lovag kalandos története a számtalan feldolgozás után most a musicalszínpadon elevenedett meg, nem is akárhogyan. Természetesen a vendégművészek sem hiányozhattak, hiszen Lagardére lovag-a púpos bőrébe a Madách Színház kiváló művésze, Laklóth Aladár bújt. Ellenfelét, Gonzague herceget pedig Csengeri Attila személyesítette meg. S a musicaljátszás többi sztárja között csemegézve, a társulatot erősítette: Fésűs Nelly, Vikidál Gyula és Barabás Kiss Zoltán is.

Aurore de Nevers-Kuczmann Ági

De ne szaladjunk ennyire előre. A dél-komáromi Jókai ligetben természetesen az ősbemutató előtt egy héttel minden áldott nap lázas próbák folytak. Szinte ott táboroztak a kiválóbbnál-kiválóbb színészek, koreográfusok, díszlettervezők, s a többi csapattag. Igazi megfeszített összmunkával készültek a produkcióra. Nem mindennapi próbaidőszak előzte meg az ősbemutatót. Nagyszabású tömeg-, illetve vívójelenetek próbái nagyon összetett szervezést igényeltek,  és sokszor párhuzamosan zajlottak az egyes helyszíneken. A szereplők is emberfelettit nyújtottak, hiszen gyakran közel negyven fokos próbatermekben kellett helytállniuk, és elsajátítaniuk az adott dolgokat. Nem könnyítette meg a Magyarock helyzetét az a tény sem, hogy két héttel a premier előtt Tóth Sándor betegség miatt kénytelen volt lemondani a szereplést. A Madách Színház igazgatójának, Szirtes Tamásnak köszönhetően Barabás Kiss Zoltán be tudott lépni a beteg művész helyére. Az igazgató úrnak nagyon sokat köszönhet a produkció, mivel amikor hat nappal a premier előtt, a korábbi főszereplő mindenféle indok nélkül cserbenhagyta a társulatot, akkor az ő hathatós segítségének, és természetesen Laklóth Aladár hatalmas munkájának köszönhetően megmentették a bemutatót, Laklóth elvállalta a főszerepet, azaz szűk egy hét alatt tökéletesen hozta Lagardére lovag-A púpos figuráját. A helyszíni próbaidőszakot ez a kényszerű szereplőcsere, a hatalmas forróság, illetve a folyamatos éjszakai esőzés nehezítette, de a társulat minden tagja maximálisan dolgozott, és az igyekezetüket siker koronázta.

A púpos-Laklóth Aladár

A háromnapos előadássorozat idején benépesült a Jókai ligetben található szabadtéri színpad nézőtere, és a musical alatt, s a végén is vastapstól volt hangos Dél-Komárom. Laklóth mesteri játéka és előadásmódja, Csengeri fenomenális énekhangja, Barabás és Vikidál humora-a megszokott profizmus mellett, Fésűs szépsége és hangja, Kuczmann Ági kislányos bája, remek játéka, s folytathatnánk szereplőről szereplőre a sort egészen a táncosokig. A díszlet: Siklósi József,  Ybl-díjas építészt dícséri, s a darab zenszerzője Másik Lehel is embereset teljesített. Bátran konstatálhatjuk, hogy maradandó művészi élményben volt részünk, s bármikor kérnénk repetát!

Henri de Lagardére lovag-Laklóth Aladár és Gonzague hercege: Csengeri Attila párbaja

Vizeli Csaba a darab írója(Paul Féval regénye alapján), a társulat vezetője egyébként az ősbemutató társrendezője is volt egyben. Bakó Gáborral, a Miss Saigon, a Nyomorultak, az Aida és számos nagysikerű színházi előadás koreográfusával közösen állították színpadra a produkciót.A fiatal társulatvezető így összegezte az észrevételeit, tapasztalatait a Csallóköznek:

A Magyarock Dalszínház társulata

„Úgy gondolom, hogy egy igazán különleges előadást sikerült létrehoznia a Magyarock Dalszínháznak. A társulat tagjai fel tudtak nőni a vendégművészekhez, s méltó partnerei voltak az előadásban. Bakó Gábor látványos tömeg- és Gyöngyösi Tamás akciódús vívójelenetei mind-mind különleges helyet foglalnak el a történetünkben, hiszen korábban még nem volt lehetőségünk ilyen összetett musicalt színpadra állítani. A grandiózus díszletben minden jelenet jól működött, az apró technikai problémák csupán a mostoha időjárási körülményeknek köszönhetőek, hiszen a premier előtti két napon minden próbát megszakított az állandó esőzés. A közönség reakciói alapján azonban elmondható, hogy egy igazán kíváló előadást sikerült létrehoznunk, amely reményeink szerint még sok helyre el fog jutni.“

(ha, Csallóköz hetilap)